Wat te doen na een overlijden

Wanneer u geconfronteerd wordt met het overlijden van een dierbare, komt er vaak een overweldigende hoeveelheid aan emoties en verantwoordelijkheden op u af. Het is begrijpelijk dat het dan soms moeilijk is om helder te denken en te weten waar u moet beginnen. Daarom sta ik klaar om u door deze zware tijd te begeleiden en u te voorzien van de nodige ondersteuning.

Ik leid de uitvaart in goede banen zodat u alle aandacht kunt hebben voor het afscheid zelf.

Middel 22

Bel de huisarts

Bel de huisarts – want na een overlijden moet een arts langskomen om de oorzaak van het overlijden vast te stellen. De officiële verklaringen die hij of zij afgeeft, zijn nodig om alle wettelijke formaliteiten te regelen. Als iemand in het ziekenhuis of in een zorginstelling is overleden, dan zal de verzorging de arts inschakelen. In het geval van een overlijden thuis dient u zelf de huisarts te bellen.

Middel 23

Bel mij

Maar neem direct na overlijden gerust eerst de tijd die u nodig hebt om stil te staan bij wat er gebeurd is. Zodra u eraan toe bent, kunt u bellen. Ongeacht het tijdstip. Ongeacht of en waar de overledene verzekerd is. In dat eerste telefoongesprek bepalen we in overleg of het nodig is dat ik meteen naar u toe kom (bijvoorbeeld om uw dierbare thuis te verzorgen en op te baren, of om hem of haar thuis op te halen en over te brengen naar een uitvaartcentrum), of we maken een afspraak voor een ander moment.

Middel 15

Persoonlijk contact

Graag ga ik met u om de tafel zitten om in alle rust uw wensen voor de uitvaart te bespreken. Wordt het een begrafenis of een crematie? Op welke locatie? Is er eerst een dienst in de kerk? Is de uitvaart in besloten kring of is iedereen welkom? Ik luister en vraag door waar nodig, ik informeer en adviseer. In dat eerste gesprek reserveer ik in overleg met u de dag, tijdstip en locatie van de uitvaart, en help ik met het vormgeven van een mooie rouwkaart en het uitzoeken van een kist of wade. Samen schetsen we de eerste contouren van de uitvaart.

Middel 16

Kostenoverzicht

Aan de hand van uw wensen maak ik een overzicht van de te verwachten kosten, zodat u weet waar u aan toe bent. Op voorhand is namelijk niet te zeggen wat een uitvaart kost, dat is sterk afhankelijk van de wensen. Doorgaans kost een uitvaart tussen € 5.500 en € 10.000. Eventuele uitvaartverzekeringen kan ik voor u afwikkelen en laten uitkeren.

Middel 21

Wettelijke formaliteiten

In de gemeente van overlijden doe ik de aangifte van overlijden. Van de gemeente krijg ik dan o.a. een uittreksel uit de Akte van overlijden. Dit officiële document overhandig ik aan u, dit heeft u namelijk nodig om instanties en bedrijven te informeren, en om na de uitvaart daar de nodige zaken af te wikkelen (zoals banken, verzekeraars, notaris, opzeggen huur en abonnementen e.d.).

Middel 14

De uitvaart

De dag van het laatste afscheid. De voorbereidingen in de afgelopen dagen komen hier samen, de laatste puntjes zijn op de i gezet. Al het nodige is tot in details voorbereid. Dat betekent overigens niet dat alles strak geregisseerd moet zijn: soms is er juist ruimte gecreëerd om de uitvaart informeel en losjes te laten verlopen. Ik leid het geheel in goede banen zodat u alle aandacht kunt hebben voor het afscheid zelf.

Kan ik u begeleiden?

Ik begrijp heel goed dat het regelen van een uitvaart een van de moeilijkste momenten in uw leven kan zijn. Ik bied u niet alleen praktische ondersteuning, maar ook een luisterend oor en een schouder om op te leunen. Neem gerust contact met me op voor meer informatie of om een persoonlijk gesprek te plannen. Ik ben er voor u tijdens elke stap van de weg.

Contact

Hebt u mij nodig of wilt u meer informatie?

Bel dan 06 – 36 40 91 38.

Ik sta voor u klaar. Met liefde.